0723.593.149 | rombas_prod@yahoo.com

Tuburi din beton nearmat cu sectiune circulara, imbinare uscata cep buza

Betonul este cel mai utilizat material pentru constructii.In forma sa cea mai simpla betonul este un amestec de aggregate.Compozitia folosita  pentru  producerea tuburilor din beton este  alcatuita in principal din ciment Portland si apa care reprezinta  liantul  intre agregate. Cimentul Portland este o combinatie chimica atent controlata , combinatie alcatuita din calciu silicon aluminiu fier si mici cantitati din alte componente  la care se adauga gips care are rolul de a regla timpul de priza al betonului.

Compozitia  cimentului Portland prinde viata in contact cu apa,de indata ce cimentul si apa se combina  are loc o reactie chimica numita hidratare si pasta se intareste si prinde forma unei mase solide numita “beton”.

In timpul hidratarii  fiecare particula de ciment  formeaza o conexiune care se mareste pana intalneste  conexiunile celorlalte particule de ciment impreuna cu toate agregatele. In timpul procesului se evidentiaza o remarcabila trasatura a betonului :este usor si maleabil cand este abia mixat si devine dur si rezistent cand se intareste.
Caracterul betonului este determinat de raportul apa-ciment din compozitia acestuia.

Betonul de calitate superioara se obtine folosind o cantitate redusa de apa insa fara a afecta lucrabilitatea betonului. In mod  obisnuit mai putina apa conduce la un beton de calitate cu conditia ca acesta  sa fie depozitat si asezat  in mod corect .
De obicei compozitia este alcatuita din 10 pana la 15 % ciment, 60 pana la 75 % agregate si  15 pana la 20% apa. In multe alte compozitii de beton se pot regasi si antrenori de aer  in proportie de 5 pana la 9%.

In compozitia betonului se poate folosi orice apa naturala potabila  care nu are un gust si  miros pronuntat.Totusi apa nepotabila poate fi potrivita si pentru fabricarea betonului cu conditia sa nu aiba impuritati .

Tipul si marimea agregatelor depinde de grosimea si tipul  produsului final din beton.  Agregatele trebuie sa fie curate fara sa aiba alte impuritati care pot afecta calitatea betonului.

tuburi-beton

Solidificarea  betonului  incepe dupa ce suprafetele exterioare s-au intarit  suficient si rezista fara a se prabusi .In momentul solidificarii betonului trebuie asigurata hidratarea acestuia pentru a creste rezistenta betonului , aceasta hidratare se poate realiza cu apa sau abur .Cu cat betonul  este tinut mai mult timp umed cu atat ii creste rezistenta si devine mult mai durabil in timp.

Gradul de rezistenta este dat de compozitia agregatelor,puritatea cimentului ,proportionarea cantitatilor ,umiditate si temperatura.
Hidratarea si rezistenta betonului are loc in prima luna a ciclului sau ,insa aceasta continua intr-un ritm mai lent multi ani dupa , betonul devenind mult mai rezistent  odata cu trecerea timpului .

Prefabricatele din beton se obtin in fabrici specializate. Aceste produse beneficiaza de un control al calitatii specific sectorului de productie. Betonul prefabricat pentru tuburi este produs sub atenta supraveghere si in concordanta cu standardele de productie.

Tubul din beton se defineste ca element cu gol in interior cu o sectiune circulara uniforma pe toata lungimea avand o zona de imbinare
Betonul prefabricat pentru tuburi este creat pentru a obtine o rezistenta mare spre deosebire de tuburile flexibile (tuburi plastic).
Armarea cu fier a tuburilor din beton adauga o rezistenta semnificativa  fata de   cele  simple , nearmate .
Armarea se face folosind o tesatura metalica realizata de un utilaj specializat in fabricarea acesteia.

Betonul asigura rezistenta la forta de compresiune iar armarea il ajuta sa fie flexibil la incovoiere. Daca betonul se fisureaza inseamna ca armarea nu s-a realizat la parametri necesari .Tuburile din beton armat sunt rigide la incovoiere, nu se deformeaza.
Tuburile din beton sunt destinate sa sustina  greutati care sunt specificate de normele ingineresti .

Durabilitatea este definita in  dictionarul Webster “capabila sa existe pentru o perioada foarte mare de timp fara o deteriorare semnificativa”.La tuburile din beton durabilitatea are  legatura cu durata de viata si rezistenta caracteristicilor a materialelor din compozitie.

Capacitatea tuburilor de beton de a se comporta cum trebuie pe durata garantiei proiectului este  extrem de importanta , mai ales in mediul actual economic cand cerinte ridicate au fost stabilite in vederea crearii unei infrastructuri subterane sustenabile.
Betonul are numeroase avantaje : nu va arde , rugini nu se va rupe , nu se va indoi si  este imun la atacul celor mai multe elemente indiferent  ca tubul din beton va fi  ingropat sau expus .
Tehnologia a avansat asa de mult incat producerea tuburilor de beton este mai evoluata ca niciodata.

Tubul din beton este un sistem  rigid care depinde in proportie de peste 85% de rezistenta tubului  si depinde doar 15% de compozitia  solului care il imbraca.
Spre deosebire  de conductele de plastic, conductele (tuburile) din beton nu vor arde Acest lucru este important pentru realizarea planurilor pentru canalizarile drumurilor si autostrazilor din zonele urbane si locatii extreme de impadurite.Tuburile din beton sunt alegerea inteleapta pentru construirea infrastructurii ,siguranta publica si securitate nationala.

Tuburile din plastic au dezavantajul de a fi sensibile la temperaturi extreme  care ar putea duce la desprinderea imbinarilor .
Tuburile din beton depasesc ca si performante tuburile din plastic sau metal ,rigiditatea si masa compacta a  betonului asigura o montare usoara si sigura a acestora in sant.

Un alt avantaj al tuburilor din beton este reprezentat de faptul  ca imbinarile tuburilor din beton prefabricat se asambleaza foarte usor , timpul necesar pentru montare fiind foarte mic.

Atunci cand esti in criza de timp sau solul pune probleme de instalare, alegerea rationala si responsabila este sa folosesti tuburi din beton. Instalarea tubului din beton se face usor in comparatie cu montarea tuburilor din  metal sau plastic intrucat montarea  acestora  depinde foarte mult de cat de bine pregatesti solul din mediul in care v-a fi instalat.Tuburile din beton pot fi adaptate  la orice mediu datorita rezistentei lor brute .

0723593149